Skip to content Skip to footer
voorlichting
Omgaan met de kans op een medische noodsituatie

ANAFYLAXIE

Voorlichting of begeleiding omtrent omgaan met ‘leven met kans op anafylaxie’ of ‘hoe te handelen tijdens een medische noodsituatie’.

Bent u op zoek naar voorlichting of begeleiding over hoe om te gaan met “leven met kans op anafylaxie” of hoe te handelen tijdens een medische noodsituatie? Wij begrijpen dat het ontvangen van een diagnose een belangrijk moment is, maar ook het begin van veel vragen. Of u nu zelf de diagnose heeft gekregen of zich zorgen maakt over een geliefde, wij zijn er om u te helpen. Daarnaast kunt u groepstrainingen aanvragen, waarin u alles leert over allergieën, anafylaxie, protocollen, psychosociale en sociale aspecten, en nog veel meer.

Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die snel optreedt en potentieel levensbedreigend kan zijn. Als uw organisatie te maken heeft met de kans op anafylaxie, is het van groot belang om goed voorbereid te zijn en te weten hoe u adequaat kunt handelen in geval van een dergelijke reactie.
Een voorlichtingstraining over anafylaxie kan van onschatbare waarde zijn voor uw organisatie. Tijdens zo’n training kunt u leren over de symptomen, oorzaken en risicofactoren van anafylaxie, evenals de juiste stappen om te nemen bij het herkennen en behandelen van deze ernstige reactie. Het omvat vaak training in het gebruik van een epinefrine auto-injector, die levensreddend kan zijn bij een anafylactische reactie.
Het is altijd verstandig om de kennis en vaardigheden van uw medewerkers te blijven verbeteren en aanvullen, vooral als er risico’s op medisch gebied binnen uw organisatie spelen. Een goede training helpt niet alleen bij het vergroten van het bewustzijn, maar ook bij het opbouwen van vertrouwen en competentie in noodsituaties.

Het programma van de training die wij geven (op locatie, in-house, d.m.v. een projectie scherm) bestaat uit de volgende onderwerpen:

 • We behandelen het medisch technische aspect. Er wordt besproken hoe het werkt in het lichaam en het herkennen van symptomen.
 • Je leert hoe te handelen tijdens een medische noodsituatie en er wordt getraind volgens protocol van de Auto injector trainer (of indien mogelijk, verlopen auto injector).
 • We hebben het over het psychosociale aspect en daarmee de impact op het leven dan de patiënt en diens naasten.
 • We bespreken hoe je de risico en relativiteit in de praktijk het beste kunt beheersen.

   

  De cursus met een duur van 1,5 á 2 uur (naar wens in overleg af te stemmen) is in principe voor 20 personen opdat de interactiviteit geborgd blijft.
  Anafylaxie.com geeft aan de opdrachtgever (kinderopvang of school) aan dat het zinvol is om de ouder(s) van het kind of kinderen met kans op anafylaxie ook uit te nodigen als toehoorders. 

  Bij de cursus ontvangt u een USB met nuttige informatie waaronder een voorbeeld van een Anafylaxie nood plan, een allergiepas, verdieping over het onderwerp anafylaxie en input bij het opstellen rondom een protocol voor uw organisatie (deze wordt na de cursus overhandigd), een trainer auto injector zo dat u de handeling kunt oefenen en een certificaat van deelname zodat achteraf altijd is aan te tonen wie op welke datum welke cursus (inhoudelijk) heeft gevolgd. 

  Let wel, de cursus is pas het begin van de beheersing van de kans op medische noodsituaties. Na de cursus moet aantoonbaar procedures worden ontwikkeld voor de verschillende situaties die kunnen voorkomen. Deze procedures moeten aantoonbaar zijn gecommuniceerd, getraind en in werking zijn gesteld.  

Bent u geïnteresseerd in voorlichting omtrent anafylaxie? mail uw aanvraag dan naar info@anafylaxie.com waarna wij telefonisch de wensen kunnen bespreken.