Skip to content Skip to footer

De kracht achterde start van Anafylaxie.com

Frans Timmermans

Deze website is een voortzetting uit de stichting het Nederlands Anafyaxis Netwerk. Een internationale stichting die de belangen behartigde van vele patiënten. Het NAN maakte deel uit van een wereldwijd netwerk dat zich bezig hield met alle ontwikkelingen omtrent allergie.

In 1996 is mijn vader, Frans Timmermans begonnen met het vertegenwoordigen van patiënten. In 2002 werd de stichting officieel en werkte sinds dien nauw samen met de NVvA (Nederlandse Vereniging voor Allergologie). Hij heeft veel pioniers werk verricht op het gebied van beheersing mbt het risico en begeleiding van patiënten met kans op anafylaxie, veelal op kinderopvang en scholen. Dit om de angst van de ouders en leerkrachten te verminderen. Ook ontwikkelde hij protocollen voor de beheersing van een medische noodsituatie, gaf voorlichtingstrainingen en vroeg hij aandacht voor de psycho sociale ontwikkeling omtrent anafylaxie.

Zijn initiatief en motivatie kwam voort uit zijn dochter die geboren werd met een ernstige koemelk, pinda en noten allergie met kans op anafylaxie. Mijn vader heeft altijd met veel vreugde en passie zichzelf ingezet voor de stichting en heeft zijn stempel gedrukt op het verbeteren van de zorg voor deze patiënten.

In memoriam Frans Timmermans,

27-10-1953 | 09-11-2022

mijn lieve vader

Historie van het
Nederlands Anafylaxis Netwerk

Het NAN is in 2002 op aanraden van Allergologen opgericht door ouders van een kind met kans op een ernstige allergische reactie door pinda en noten. Er is gekozen voor een Netwerk omdat bij de beheersing van deze aandoening er meerdere personen nodig zijn. Op individueel niveau: Artsen, paramedici zoals diëtisten, leerkrachten, kinderleidsters, koks en serveerders in de horeca, personeel in de levensmiddelenbranche, overheidspersoneel en op organisatorisch niveau: bestuur van school en/of kinderopvangcentrum, organisaties in de levensmiddelenindustrie, horeca, etc.

Het European Anaphylaxis Taskforce (EAT) is in 2006 opgezet als patiënten gedreven stakeholdersplatform. Het NAN heeft het initiatief genomen om gelijkaardige organisaties in Europese lidstaten te benaderen, evenals professionele belangenorganisaties die met allergie en anafylaxis te maken hebben. NAN/EAT werkte samen met o.a. de EAACI, GA2LEN (GAIN) en ILSI Europe en EUFIC in Europese projecten.
Het NAN was de afgelopen 8 jaar Voorzitter geweest van het patiëntenplatform binnen de EAACI, Deze Patient Organisations Committee (POC) is door de Executive Committee van de EAACI opgericht om een betere afstemming en overlegstructuur te bereiken bij de activiteiten die ontwikkeld zijn / worden door de verschillende groepen (Sections, Interest Groups, en Task Forces / Committees). Momenteel was het NAN Senior Executive Advisor van de EAACI-POC

Mondiaal was het NAN/EAT partner in the International Food Allergy and Anaphylaxis Alliance (IFAAA). Deze organisatie is opgezet in 2001 en het NAN is gevraagd hierin deel te nemen in 2002. De Alliance bestaat momenteel uit organisaties uit de USA, Canada (Engelstalig en Franstalig), United Kingdom, Australia, New Zealand, Nederland, Italia, Japan, Hong Kong, India, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland. 

Hier was het NAN Co-Chair om de activiteiten tussen de Alliance en de EAACI-POC te coördineren.

Beatrijs Timmermans

 

Ik ben geboren met een noten, pinda en koemelk allergie met kans op anafylaxie. Destijds was er nog weinig over bekend en om een grotere draagkracht te creëren heeft mijn vader het Nederland Anafylaxis Netwerk opgezet. 

Mijn vader verzorgde de afgelopen 20 jaar voorlichtingstrainingen over ‘om gaan met de kans op een medische noodsituatie; Anafylaxie’. In 2011 begon ik mijn vader hierin te ondersteunen en nam ik deel aan activiteiten van het NAN.

Mijn loopbaan

Door mijn theater achtergrond ben ik in aanraking gekomen met trainingsacteren en nu ook werkzaam als trainingsacteur in de zorg. Tijdens de voorheen jaarlijkse allergiedagen in het Wilhemina Kinderziekenhuis zette ik deze discipline voornamelijk in om kinderen met een ernstige allergie te helpen oefenen in communicatie. We oefende dan bijvoorbeeld hoe duidelijk te communiceren over jouw allergie en de risico’s in allerlei verschillende situaties.

Na afstuderen van de opleiding Social Work aan de Hogeschool Rotterdam, ben ik gaan werken in de GGZ en op dit moment ben ik een aantal jaren werkzaam in een psychiatrische kliniek voor jongeren. Door het werken in een multidisciplinair team en in dit werkveld heb ik ervaring opgedaan met zoal verschillende methodieken, cliënten en coaching.

Na het overlijden van mijn vader en daarbij ook het einde een aanspreekpunt voor vele patiënten, hoop ik het werk van mijn vader toch zo voort te kunnen zetten.