Skip to content Skip to footer
INTRODUCTIE
Leerlingen / Studenten

Het woord “allergie” kan je een beeld geven van rode huid, of lopende neus, niets om je zorgen over te maken.

Maar soms zijn allergische reacties veel ernstiger.
Sommige reacties kunnen levensbedreigende ademhalingsproblemen geven en in zeer zeldzame gevallen kun je door een ernstige anafylactische reactie dood gaan.

Leven met de dreiging van anafylaxie kan zeer ontmoedigend zijn, maar wij zijn hier om je te helpen.

Op dit gedeelte van de website vind je advies over het dagelijkse leven, vermijden van jouw allergenen (de stoffen, zoals voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent) en wat je moet doen in een noodsituatie.

1

Medische zaken

Allergie is een activiteit dat ontstaat wanneer het lichaam abnormaal gevoelig is voor een stof dat normaliter onschuldig is, zoals voedsel.

Allergie is gerelateerd aan het immuunsysteem. Gewoonlijk komt het immuunsysteem in actie tegen schadelijke zaken, zoals ziektekiemen. Maar het lichaam van een allergisch persoon gelooft dat, net als een ziektekiem, dit voedsel of andere stof een gevaar voor het lichaam is.

Wanneer een allergisch persoon wordt blootgesteld aan die stof, dan zal het immuunsysteem alles in werking zetten om het te bestrijden. dit is de reden voor de fysieke symptomen die horen bij een allergische reactie.

Helaas, kan deze goedbedoelde reactie door het immuunsysteem veel schade toebrengen.

De meest ernstige allergische reactie wordt anafylaxie genoemd. Anafylaxie is een ernstige reactie – het extreme einde van het allergische reactiepatroon – en kan fataal zijn wanneer niet tijdig behandeld met adrenaline. Het hele lichaam wordt aangetast, vaak binnen minuten na de blootstelling aan het allergeen, maar soms ook pas na uren

2

Allergeen Vermijding

Het is nodig dat er contact opgenomen wordt en dat er samengewerkt wordt met het personeel van de school (leerkrachten, invalkrachten, ouders die helpen en personeel dat eten bereidt of verkoopt in de kantine of op school) om er zeker van te zijn dat iedereen die met jou in contact kan komen weet waar jij allergisch voor bent en hoe blootstelling te vermijden is.

Een zinvolle manier om dit te regelen is een NOOD-actieplan op te maken en een persoonlijk protocol op te stellen. Hierin staat de basale informatie, richtlijnen en procedures die nodig zijn voor de organisatie van een zo veilig mogelijke omgeving te voorzien. Ook kun je een allergie pas bij je dragen.

Wees voorbereid!

 

3

Omgaan met een noodsituatie

Het optreden van een allergische reactie op school door bijvoorbeeld voedsel, insectensteek, is potentieel een noodsituatie en het schoolpersoneel zal moeten weten wat ze moeten doen in zo’n noodsituatie – hoe de symptomen van een allergische reactie te herkennen en wat te doen wanneer dit gebeurt. 

Dit alles moet zorgvuldig doorgesproken worden met uw huisarts of behandelend specialist en door de school moet een beheersplan worden opgesteld. Een instrueer/voorlichtingstraining is de start voor de school om de wettelijke inspanningsverplichting in te vullen.
Voor de offerte en het programma van de cursus kunt u mailen naar info@anafylaxie.com

4

Terug naar Jou

Het is belangrijk dat jij zelf weet wat er speelt en duidelijk bent in de communicatie naar anderen. Je kunt bijvoorbeeld een gepersonaliseerde allergie pas aanvragen die je bij draagt of een gepersonaliseerd NOOD-actieplan aanvragen die op een vaste plek op bijvoorbeeld school wordt opgehangen. Ook zou er op een vaste plek in de school, bijvoorbeeld de lerarenkamer, een auto injector kunnen liggen.
Communiceer naar je klasgenoten wat de situatie is, wees niet terughoudend over jouw allergie.