Handelen in een noodsituatie
Een anafylactische reactie is een medische noodsituatie!
Door anafylaxie kan namelijk een levensbedreigende situatie ontstaan die, wanneer er niet direct ingegrepen wordt, fataal kan eindigen.
Er is echter een uiterst effectief eerste hulp middel tegen anafylaxie: Adrenaline (Epinefrine) toedienen en direct 112, voor een ambulance, bellen.
In Nederland zijn voor het toedienen van adrenaline er de volgende auto-injectoren beschikbaar: Emerade®, EpiPen® en Jext®
Pas altijd de basis regels voor EHBO toe en waarschuw anderen voor hulp.
Behandeling van Acute Anafylaxie (door iedereen)
-
Patiënt neerleggen met de benen omhoog (voeten op een stoel of krukje), de luchtweg vrijmaken
-
Adrenaline (Epinefrine) (Emerade®, EpiPen® of Jext®) toedienen
-
Bel 112, vraag naar een ambulance en vertel dat het om een anafylactische reactie gaat
Instructie van de EpiPen®
Neem de EpiPen in uw dominante hand, verwijder de blauwe veiligheidsdop. Wanneer de blauwe dop is verwijderd, raak dan niet het oranje uiteinde aan want dat is de plaats waar de naald uitkomt.
(Hoewel de oranjedop je beschermt tegen blootstelling aan de naald, zou de pen geactiveerd kunnen worden)
1
2
Houd de EpiPen® onder een hoek van 90° ca. 5 tot 10 cm. van de buitenzijde van het dijbeen.
Zwaai en stoot de EpiPen® snel in de buitenzijde van het dijbeen tot u een klik hoort of voelt.
Houd hem op de plek voor 3 seconden.
De EpiPen® auto-injector is ontworpen om door kleding heen te gebruiken.
3
4
Verwijder vervolgens de EpiPen® uit het dijbeen en masseer de plek voor enige seconden.
Kijk naar de punt van de EpiPen®. Wanneer de oranje tip langer is geworden is de naald uitgeschoven en dan is de epinefrine geïnjecteerd.
BEL 112
BEL 112
Wanneer de injectie is gegeven bel onmiddellijk 112 en vraag naar een ambulance. Zeg dat het om een anafyactische reactie gaat. Dit is cruciaal want het effect van epinefrine duurt maar 15 tot 20 minuten voordat de werking minder wordt. Je moet onderzocht worden door een dokter om te zien of verdere behandeling noodzakelijk is om verdere anafylactische reacties tegen te gaan.
Herkennen van een ernstige reactie
Er zijn een aantal belangrijke tekenen waar je naar uit moet kijken:
-
Is er een indicatie dat het ademen
of slikken moeilijk gaat?
-
Is er een plotselinge flauwte of verslapping opgetreden?
-
Is er een gestage achteruitgang van de conditie?
Elk van deze tekenen zijn ernstig.
Eerste hulp procedure
Adrenaline zal onmiddellijk nodig zijn en een ambulance moet direct gebeld worden (112)
Wanneer de symptomen mild lijken te zijn, observeer de patiënt zorgvuldig voor het geval dat de symptomen erger worden.
Hulpmiddelen zoals het actieplan of allergiepassen zijn via de winkel verkrijgbaar.
Onderzoek toont aan dat sommige mensen die stierven na een anafylactische shock mogelijk hadden overleefd als ze niet meteen waren opgestaan of rechtop waren gaan zitten. Om dit effect te voorkomen, wordt voorgesteld om de patiënt neer te leggen met de benen omhoog en adrenaline toe te dienen.
Het is belangrijk dat mensen met een risico op anafylaxie worden geïnformeerd om neer te liggen bij een flauwtegevoel, tenzij er ademhalingsproblemen zijn. Zorg ervoor dat de patiënt in een liggende positie goed wordt geobserveerd. In geval van misselijkheid, leg hen op hun zij. Bij kinderen is een volledige anafylactische shock zeldzaam, maar als ze zwak of slap worden, is het belangrijk om hen neer te leggen met de benen omhoog en ze zorgvuldig te observeren.
Belangrijke punten
Wanneer de patiënt zich flauw of zwak voelt, bleek er uit ziet, of slap begint te worden, dan kunnen ze in een shock gaan. Leg de persoon plat neer (op de rug) met de benen hoog. Ze moeten zeer zeker NIET snel opstaan of snel gaan zitten.
Wanneer er tekenen zijn dat ze gaan overgeven of als er ademhalingsproblemen zijn (bijv. astma) dan moeten ze op de zij gelegd worden (stabiele zijligging).
Wanneer de patiënt moeilijk ademt, veroorzaakt door astma of door zwelling in de luchtwegen, dan zullen ze zich waarschijnlijk comfortabeler voelen wanneer ze gaan op zitten.
Referentie: Fatal posture in anaphylactic shock. Pumphrey R.S.H. Letter to J Allergy Clin Immunol. August 2003, Vol. 112, No.2.
Contact opnemen met ouders/verzorgers
Ouders of specifieke contacten moeten pas geïnformeerd (telefonisch) worden nadat de adrenaline is toegediend én de ambulance is opgeroepen (bel 112)
Hypothetische situaties.
Hier proberen we enkele vragen van leerkrachten te beantwoorden over de herkenning en behandeling van allergische symptomen. Maar onthoudt dat kinderen allemaal verschillend zijn!
Deze informatie is niet bedoeld om als vervanging te dienen voor enig advies of begeleiding gegeven door de huisarts, specialist of schoolarts van het kind.
Een kind waarvan bekend is dat het voedselallergie heeft klaagt dat het zich ziek voelt en buikpijn heeft. Er is geen indicatie of bewijs dat dit ten gevolge van een allergische reactie komt, maar het de leerkracht denk dat het misschien wel daardoor zou kunnen komen. Wat moet de leerkracht doen?
Buikpijnen en misselijkheid kunnen soms symptomen zijn van een allergische reactie, maar kunnen ook voorkomen ten gevolge van een niet-allergische ziekte.
De leerkracht moet eerst onderzoeken en aan het kind vragen of het gegeten heeft of voedsel heeft aangeraakt waar het allergisch voor is, of snoep of voedsel van een ander kind heeft gegeten.
Kijk naar galbulten (waar ook op het lichaam), zwellingen van de lippen, gezicht of tong – elk van deze symptomen zal een reactie zijn van een allergische reactie. Of het kind kan vertellen dat het jeukend of een tintelend gevoel heeft in de keel, of problemen met slikken of ademen – Dit zijn ook tekenen van een allergische reactie.
Onthoudt dan de allergische reactie gewoonlijk optreedt binnen seconden of minuten na blootstelling aan de uitlokkende allergeen, maar kan soms pas optreden na een uur of twee later.